Emanuel Makron / Foto: FoNet/AP

Makron ukazima reformisao Zakon o radu, najavljeni protesti

Francuski predsednik Emanuel Makron potpisao je juče u direktnom televizijskom prenosu direktive kojima stupa na snagu reformisani Zakon o radu, jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja.

On je za izmenu zakona iskoristio posebnu proceduru zahvaljujući kojoj je mogao da sprovede reformu bez debate u Parlamentu, što su njegovi protivnici kritikovali kao znak autoritarizma. Prilikom potpisivanja, Makron je rekao da se radi o “talasu promena bez presedana” za francuski socijalni model, kojima se povećava fleksibilnost zakona o radu, i da su promene  “sprovedene u rekordnom vremenu”. Potpisao je pet ukaza kojim se otvara put za reformu radnog zakonodavstva čiji cilj je, kako se ističe, podsticanje privrednog rasta. Makron tvrdi da su reforme neophodne radi jačanja stagnirajuće francuske ekonomije i povećanja broja radnih mesta. Protivnici novih rešenja napominju da se nacrtom zakona smanjuju ovlašćenja sindikata, a kompanijama povećavaju mogućnosti da otpuštaju radnike i utiču na propise na radnom mestu. Predložene reforme izazvale su proteste širom zemlje. Dan pred potpisivanje desetine hiljada građana demonstrirale su u Parizu i drugim francuskim gradovima, a lider krajnje levice Žan-Lik Melanšon pozvao je građane da se sutra okupe na novom protestu.

Podsetimo, prve demonstracije sindikata radnika i konfederacija u Francuskoj protiv reforme Zakona o radu, održane 12. septembra, podržalo je oko 400.000 ljudi. To su bile prve demonstracije nakon dolaska Makrona na mesto predsednika države. A zbog štrajka sindikata organizovanog protiv Nacrta zakona, u četvrtak u Francuskoj nisu štampane dnevne novine.