Muamer Zukorlić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Konferencija univerziteta Srbije traži hitnu smenu Zukorlića

Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), koju čine akreditovani univerziteti u Srbiji, podnela je Narodnoj skupštini inicijativu za hitno pokretanje postupka smene Muamera Zukorlića, predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Razlog za ovakvu inicijativu, prema navodima KONUS-a, jesu nestručno i nekompetentno obavljanje navedene funkcije, ali i korišćenje funkcije za ostvarenje ličnih interesa. “Zukorlić je u svojstvu predsednika Odbora, u više navrata, iznosio neistine i argumentima neutemeljene tvrdnje koje se tiču visokog obrazovanja u Republici”, naglašava se obrazloženju. Inicijativa, koju su potpisali rektori svih državnih i sedam privatnih univerziteta, upućena je predsednici Skupštine Maji Gojković, a prosleđena i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, premijerki Ani Brnabić, kao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.  “Visoko obrazovanje u Srbiji, kao glavni stub razvoja jednog društva, mora biti van svih dnevnopolitičkih ambicija i partikularnih, ličnih, interesa. Zbog toga je izuzetno važno da na čelu jednog od najvažnijih skupštinskih odbora bude osoba koja će svojim delovanjem težiti ka ostvarenju navedenih ciljeva”, piše u inicijativi. Rektori navode i da Zukorlić, kao vlasnik privatnog univerziteta u Novom Pazaru, koji nema akreditaciju, često koristi funkciju predsednika Odbora “kako bi izgovarao neistine i pogrešno interpretirao činjenice”. “On predlaže rešenja koja bi, kako anticipira, dovela do akta o akreditaciji koji dugi niz godina nije u stanju da dobije, jer, po oceni Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, ne ispunjava propisane standarde koji se odnose na kadrovsku, prostornu i tehničku opremljenost”, navodi KONUS.

A Muamer Zukorlić prethodno je izjavio da “u visokom obrazovanju imamo rektorokratiju”. “Imamo monopol takozvane akademske zajednice, iza koje se krije nekoliko najuticajnijih ljudi, rektora najjačih univerziteta, na čelu s Beogradskim, koji vladaju sveukupnom sudbinom visokog obrazovanja”, kazao je za Zukorlić za “Politiku”.