Ministarka Nela Kuburović / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Ministarstvo: Nacrt zakona o “nestalim bebama” biće usvojen

Ministarstvo pravde veruje da će Vlada Srbije uskoro usvojiti Nacrt zakona o utvrđivanju činjenica o novorođenoj deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

U odgovoru na pitanje Radija Slobodna Evropa, Ministarstvo ističe da je prethodna Vlada Srbije zakonski nacrt usvojila i prosledila ga poslanicima Skupštine na usvajanje, ali je zbog formiranja nove vlade Ane Brnabić predlog, za koji je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu, povučen iz skupštinske procedure. Reakcija je usledila nakon što je Komitet ministara Saveta Evrope u četvrtak pozvao Srbiju da hitno usvoji zakon o “nestalim bebama”. U tom dokumentu, još jednom u nizu koji se bavi ovim slučajem, navodi se da Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji. U rezoluciji SE podseća se da Srbija ima bezuslovnu obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu. Naime, Evropski sud za ljudska prava još u martu 2013. presudio je da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Roditelji koji sumnjaju da su njihova deca pre nekoliko decenija uzeta iz porodilišta smatraju da je predlog zakona koji se u prošlom sazivu parlamenta našao u proceduri bio loš i najavljuju da ga neće podržati ukoliko ponovo bude u skupštinskoj proceduri. Takođe, još nema informacija o tome dokle se stiglo sa inicijativom Ministarstva unutrašnjih poslova koje je u julu zatražilo formiranje mešovite komisije Vlade Srbije koja bi preispitala rad državnih organa u toj aferi. MUP je tada apelovao na Republičko javno tužilaštvo i nadležna ministarstva da što pre izaberu svoje predstavnike kako bi komisija bila formirana po hitnom postupku.