Savet roditelja sa ministrom / Foto: FoNet/Ministarstvo

Ministar obećao roditeljima da “Ljuba neće biti kolateralna šteta”

Delegacija Saveta roditelja OŠ “Svetozar Miletić” sastala se juče sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i, kako se ističe, upoznala ga sa svim činjenicama u vezi sa smenom direktora te škole Miroljuba Mosurovića.

U saopštenju Saveta roditelja navodi se da je “ovaj konstruktivan sastanak” trajao oko sat vremena i da je tom prilikom ministar “strpljivo saslušao argumentaciju roditelja i ozbiljno prihvatio iznesene primedbe na zakonitost i samovolju rada prosvetne inspekcije”. “Tokom razgovora delegacija je upoznata sa tim da ‘Ljuba neće biti kolateralna šteta’, kako je rekao ministar, i da kredibilitet direktora Mosurovića nije dovođen u pitanje. Diskutovano je i o tome da li je bilo nezakonosti u radu škole. Ministru je bilo potpuno jasno da naš protest nije protiv rada Ministarstva već protiv nezakonitih odluka i da iza roditelja ne stoji nijedna politička stranka”, ističe se u saopštenju. Zaključak sastanka je da se do sutra donese odluka kojom će se, nadaju se roditelji, stanje u školi vratiti u vreme pre donošenja rešenja o razrešenju direktora i Školskog odbora. Savet roditelja napominje da do petka deca sigurno neće kretati u školu, a da će dalji potezi roditelja biti dogovoreni u skladu sa odgovorom Ministarstva “uz uvažavanje mišljenja većine roditelja što je i do sada bio manir rada Saveta”.

A iz Ministarstva je saopšteno da je ministar ukazao na težinu propusta koje je u radu bivšeg direktora utvrdila prosvetna inspekcija i naglasio da je odluka o razrešenju zasnovana upravo na tim propustima. On je dodao da je osim toga inspekcija utvrdila još jednu težu povredu dužnosti, a to je neprisustvo sindikata sednicama Školskog odbora. Ministar je, kako se ističe, rekao da ne spori da je bivši direktor “jedan deo posla radio jako dobro” i naglasio da ga to ipak ne sme i ne može amnestirati od povrede zakona. “Nakon dodatne analize rada inspekcije i pravnih mogućnosti koje su nam na raspolaganju mogu da obećam da niko neće biti poražen”, kazao je ministar.