Skot i Dačić / FoNet, Aleksandar Barda

Dačić: Tilersonu ne mogu da se izjadam kao Lavrovu

Dijalog o poglavlju 31 u pregovorima sa Evropskom unijom, koje se odnosi na usaglašavanje spoljne politike, počinje krajem oktobra, a to je, podseća N1,  posebno osetljivo poglavlje za Srbiju kao vojno neutralnu zemlju koja ima bliske odnose sa Ruskom Federacijom.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot kazao je da je Srbija odlučila da bude vojno neutralna i da on to prihvata. “To prihvata i čitav NATO. Najveća laž koja svakodnevno vrišti na nas sa naslovnih strana tabloida je da se na Srbiju i zemlje regiona vrši pritisak da uđu u NATO. Ništa ne može biti dalje od istine”, rekao je Skot. Kako je istakao, SAD očekuju od Srbije približavanje EU, a tamo se moraju poštovati, kako ih diplomate nazivaju, zajedničke vrednosti pretočene i u zajedničku spoljnu politiku. “Da li neutralnost znači da zemlja treba da ostane nema na kršenje zajedničkih vrednosti i međunarodnog prava. I da li neutralnost znači da tražite zaradu za sebe dok evropski partneri trpe ekonomsku štetu kako bi pokazali privrženost principima koje smo zajednički prihvatili”, upitao je Skot. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da zna na šta je ambasador mislio. “Znači da mi sad treba da kažemo – ‘Rusija, Krim, sankcije Rusiji, negativan uticaj Rusije u regionu’. Evo kad ja budem mogao Tilersona da nazovem da mu se izjadam o svim problemima koje imam, i da mi se on javi kao Lavrov, ja ću da povučem sve ono što govorim”, poručio je ministar. Međutim, analiza vojne saradnje otkriva sasvim suprotno: u proteklih pet godina Srbija je imala 44 vojne vežbe sa SAD, 23 sa NATO i svega šest sa Ruskom Federacijom. Dačić je naglasio da “bez Srbije ne može biti mira ni stabilnosti na Balkanu, a samim tim ni u EU”.

A juče je državni sekretar SAD Reks Tilerson pozvao Srbiju da se pridruži osudi nuklearnih aktivnosti Severne Koreje. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, ministar Dačić je ambasadoru Skotu, koji je preneo Tilersonovu poruku, kazao da “Srbija osuđuje sve aktivnosti koje prete međunarodnom miru i bezbednosti i da u potpunosti podržava najnoviju rezoluciju Saveta bezbednosti UN”.