Junker sa Vučićem / Foto: FoNet/TV FoNet

Junker: Zapadni Balkan do 2019. van EU, a posle – čim ispune uslove

Do kraja mandata sadašnje Evropske komisije 2019. neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a potom će svaka nova članica morati da prethodno uspostavi pravnu državu i usvoji vrednosti EU.

Ovo je juče izjavio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u godišnjem izlaganju o “stanju Unije” u Evropskom parlamentu i istakao da će “idućih godina EU imati više od 27 država članica”. “A svaki put za svaku novu državu članicu moraće da se u potpunosti uspostavi pravna država i da temeljne vrednosti EU budu ispoštovane”, kazao je Junker i naglasio da je “to apsolutni prioritet”. On je stavio do znanja da “to isključuje zasad ulazak Turske u članstvo EU”. “Turska se već izvesno vreme džinovskim koracima udaljava od EU. Tamošnji novinari moraju imati slobodu govora u redakcijama, novinari ne smeju biti zatvarani”, upozorio je Junker. On je pozvao odgovorne u Turskoj da oslobode “naše i ne samo naše novinare” i da “prestanu da vređaju naše države i njihove vođe nazivajući ih fašistima i nacistima”.

Podetimo, Junker je nedavno izjavio da nije za skori ulazak Zapadnog Balkana u EU, ali da te zemlje moraju da imaju evropsku perspektivu zbog stabilnosti regiona. Takođe, on je još u martu upozorio potpredsednika SAD Majka Pensa da će na Zapadnom Balkanu izbiti još jedan rat ako se EU raspadne, a “to će biti i rezultat Donalda Trampa i njegovog ohrabrivanja zemalja članica da napuste Uniju nakon Bregzita”.