Angela Merkel / Foto: FoNet/AP

Merkel: Nemačka odmah pristaje na dogovor sa Severnom Korejom

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je u nedelju da bi “odmah pristala na pregovore sa Severnom Korejom ukoliko nas upitaju da se pridružimo dogovorima”.

Ona je u za nedeljnik “Frankfurter algemajne sontagscajtung” izjavila da bi se trebalo ugledati na model pregovora koji je korišćen 2015. godine sa Iranom. Podsetimo razgovor između Irana i šest svetskih sila doveo je do toga da Iran pristane na spoljne inspekcije svog nuklearnog programa, a zauzvrat je Iranu skinut deo sankcija.

SAD su formalno zatražile glasanje u ponedeljak o novim sankcijama za Severnu Koreju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje bi uvele embargo na ulje, tekstil, zamrzavanje računa severnokorejskog lidera Kim Džong Una i okončanje isplata severnokorejskim gostujućim radnicima.

Sa druge strane, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u nedelju da je severnokorejsko “bezobzirno ponašanje” globalna pretnja i zahteva globalni odgovor, “što, naravno, uključuje i NATO”. On je u intervjuu za BBC rekao da “smo sada potpuno fokusirani na to kako možemo da doprinesemo mirnom rešavanju sukoba”, ne odgovorivši na pitanje da li će eventualni napad na američku teritoriju Guam značiti da će NATO reagovati.