Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Han: Za Zapadni Balkan 2,85 milijardi evra do 2020.

Evropska unija je za period od 2018. do 2020. za Zapadni Balkan predvidela podršku od 2,85 milijardi evra, od čega će jedna milijarda ići za regionalne projekte, rekao je Komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han u intervjuu nedeljniku nemačkog Bundestaga “Parlament”.

On je rekao da se ovim novcem “podržavaju mere u oblasti razvoja demokratije, vladavine prava, borbe protiv korupcije, održivi ekonomski razvoj, konkurentnost”.

Han je rekao i da od lidera zemalja Zapadnog Balkana očekuje da “verodostojnije prenesu građanima prednosti članstva” i “povećaju vidljivost” projekata koje finansira EU, prenosi Blic. “Mora se svakako povećati vidljivost projekata koje finansira EU, kao i njeno angažovanje”, rekao je Han.

“Jasno je, takođe, da moramo pristupni proces učiniti robusnijim i efektivnijim kroz fokusiranje na pomoć u približavanje, preko snažnijeg pritiska u cilju rešavanja bilateralnih problema, kao i kroz tešnju regionalnu razmenu. Sama brzina približavanja zavisi od konkretnih zasluga svake zemlje pojedinačno, a tu mislimo na napredak u primeni reformi u privredi i vladavini prava, kao i regionalnoj saradnji i regionalnom procesu pomirenja”, izjavio je Han.

On je rekao da je Uniji važno da su “zemlje privržene evropskoj perspektivi kao strateškom cilju i da tako i deluju”: “Nismo naivni i vidimo pokušaje drugih aktera koji pokušavaju spolja da šire uticaj, ali građani vrlo dobro znaju gde je ogromna razlika između naše ponude i drugih modela društva”, smatra Han.

Han je istakao da je EU “apsolutno sposobna da primi dalje članice nakon i nakon šoka evrokrize i Bregzita”: “Imamo izbor – ili izvozimo stabilnost, a pristupni proces je podstrek za političke i ekonomske reforme, ili uvozimo nestabilnost. Konflikti među zemljama Zapadnog Balkana mogu biti ublaženi samo evropskom perspektivom, pošto taj proces ima veliki stabilizujući efekat”.