Dragana Boljević / Foto: FoNet/Božidar Petrović

Boljević: Nezavisnost ključno pitanje za pravosuđe, Ministarstvo izbegava tu temu

U intervjuu FoNetu, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da je, nakon skoro dve decenije “reformisanja” pravosuđa, Srbija nekoliko godina ranije “trčala u mestu”, a da “sada idemo unazad”.

“Na papiru piše da su sudije nezavisne, ali mi svi znamo da to nije tako”, rekla je Boljević, ocenivši da da “pojedinci, koji odluče da neće da se plaše, daju iluziju da u pravosuđu još ima ljudi od integriteta”.

Komentarišući prošlonedeljni Okrugli sto koje je organizovalo Ministarstvo pravde, na kojem se razgovaralo o stručnosti sudija i položaju Pravosudne akademije, Boljević je naglasila da je ključno pitanje za pravosuđe nezavisnost, ali da tu temu “Ministarstvo izbegava”. “Imam utisak da će se, kroz selekciju polaznika Pravosudne akademije, jer država ima i formalni i faktički uticaj na rad Akademije, uticati vaninstitucionalno na to ko će biti sudija”, rekla je ona.

Ona je naglasila da misli da “predstavnici države žele na mala vrata da provuku drugačiji način da se utiče na izbor sudija, ukoliko bude ukinuta odredba da ih bira Skupština Srbije”, kao i da “Pravosudna akademija nikako ne može da bude ustavna kategorija, kao što se nameće”.

“U redu je da razgovaramo o stručnosti i građani imaju pravo na stručnog sudiju, ali je, pre svega, potreban sudija sa integritetom. A baš je to tema koju Ministarstvo pravde stalno zaobilazi i, što je najveći štos, mi i ne znamo šta o tome stvarno misle”, rekla je Boljević.

Ona se osvrnula i na pritiske na sudstvo i sudije, koji sada manje dolaze telefonskim pozivima, ali da se suštinski dešavaju kada se javno kaže da je “policija svoj posao završila, taj je izvršio krivično delo, a sada je na sudu i tužilaštvu da to dokažu. U tim trenucima stvarno imam poriv da kažem: ‘Ako je tako, ukinite i sud i tužilštvo, pa neka policija bude i sud i tužilaštvo'”, rekla je ona.