Vesna Pešić / Foto: Medija centar Beograd

Upravnik koji odlučuje o sudbini Srbije

U intervjuu vikend izdanju lista “Danas”, Vesna Pešić je rekla da sadašnji sistem nije isti kao onaj koji je bio prisutan pre dolaska Vučića na vlast:

“Naša zemlja sada ima upravnika koji odlučuje o sudbini zemlje, ali i o svim detaljima – ko će koliko novca da dobije, ko će šta da bude u državi, ko ide u zatvor, ko će da bude tužen, ko dobija posao… Ona najviše liči na Musolinijevu (ili Putinovu) korporativnu državu koja guta celo društvo. Greše oni koji kažu da je to isti sistem koji smo imali pre dolaska Vučića i SNS na vlast.

Naravno da kontinuiteta ima, ali sada imamo drugačiju situaciju: politika se raspala, ukinuti su slobodni izbori i javnost, to je sada sistem jedne hegemone stranke, a ostale su samo sitne i omrznute strančice, čije mesto treba da preuzmu ‘politikom nepokvareni’ građanski pokreti. Neće se tako rešiti problem, baš nam politika treba. Dobro je da ih ima, naročito cenim i podržavam Ne da(vi)mo Beograd, ali politički odgovor na ovakvu totalnu okupaciju zahteva široku i efikasnu saradnju i stranaka i pokreta.”

(Danas, 9. septembar 2017)