Jelisaveta Vasilić, članica Saveta / Foto: FoNet/MC

“Nema podataka o imovini u javnoj svojini, mogućnost nesagledive korupcije”

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije juče je upozorio da nadležne državne institucije nemaju prave i pouzdane podatke o imovini u javnoj svojini, ne samo grada Beograda, već cele države, i da ne postoji stvarna želja da se u toj oblasti uspostavi red.

U saopštenju Savet je naveo da je uradio Izveštaj o evidenciji nepokretnosti grada Beograda imajući u vidu važnost uspostavljanja jedinstvene i tačne evidencije imovine, koja je preduslov da raspolaganje imovinom u javnoj svojini bude transparentno, čime se smanjuje mogućnost za koruptivno delovanje. “Činjenica da se i nakon tri godine od zadatih rokova za uspostavljanje jedinstvene baze podataka o imovini u javnoj svojini nije odmaklo od početka, nameće ozbiljno pitanje odgovornosti obveznika zaduženih za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u oblasti upravljanja i raspolaganja nepokretnostima u javnoj svojini, kao i institucija koje imaju nadzor nad njihovim radom”, upozorio je Savet. Ukazano je da “izostanak odgovornosti za vođenje evidencija o imovini, a istovremeno davanje širokih ovlašćenja pojedincima koji upravljaju i raspolažu javnom imovinom, stvara prostor za zloupotrebu te imovine i mogućnost korupcije nesagledivih razmera”. Na primeru grada Beograda Savet je želeo da pokaže kako se sprovode mere iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije u oblasti upravljanja i raspolaganja nepokretnostima u javnoj svojini, pa je od Republičke direkcije za imovinu zatražio podatke o evidenciji nepokretnosti na teritoriji Beograda – zemljišta, poslovnog i službenog prostora, stanova. Kako navode iz Saveta, razlikuju se podaci o nepokretnostima u Beogradu koje su dostavili Gradska uprava, Republička direkcije za imovinu i Republički geodetski zavod, i da je jedina nesporna činjenica da je ta imovina velike vrednosti.

Savet je preporučio Vladi Srbije da predloži izmene i dopune Zakona o javnoj svojini kojima bi se ponovo uvele kaznene odredbe za kažnjavanje odgovornih lica zaduženih za vođenje evidencije nepokretnosti u javnoj svojini, kao i da zaduži Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da uradi nadzor nad radom Republičkog geodetskog zavoda.