Otvaranje deonice puta, avgust 2016 / Foto: FoNet/Ministarstvo

Deo auto-puta završen, ali se ne otvara – jer nema dozvolu

Deonicu auto-puta od Kragujevca do ulaza u Batočinu, koja je već nedeljama završena, i pored obećanja ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović datog 19. juna da će biti otvorena “sledeće sedmice”, niko ne dolazi da otvori.

Kako piše “Danas”, ministarka Mihajlović na ovu deonicu više ne dolazi, a žitelje Kragujevca nema ko da obavesti kad će taj deo puta biti otvoren. Navodi se da su trake u oba smera završene sredinom juna, a onda je, posle obećanja da će auto-put biti otvoren “sledeće nedelje”, ustanovljeno da je traka koja se godinama koristi poprilično ruinirana, pa je Mihajlović dala nalog da se “pod hitno” rekonstruiše. Iako posao nije završen “pod hitno”, ipak jeste u razumnom roku, pa je deonica već nedeljama spremna za otvaranje. S druge strane, Ministarstvo građevinarstva saopštilo je da auto-put nije otvoren, jer zbog izmene projekta nije izdata građevinska dozvola. Kako je objašnjeno, deonica od Žirovnice do Kragujevca pretrpela je izmene projekta, pa su “Putevi Srbije” 30. avgusta zatražili od Ministarstva izmenu rešenja o građevinskoj dozvoli. Zbog nepotpune dokumentacije Ministarstvo je odbilo zahtev “Putevima Srbije” i 4. septembra naložilo im je da dopune potrebnu dokumentaciju kako bi u skladu sa zakonom mogli da dobiju izmenu građevinske dozvole. “O tome kada će deonica biti puštena u rad ne odlučuje ministarstvo ili ministar, već investitor koji i održava tu deonicu, a uslov za izdavanje građevinske dozvole je da podnosilac ispuni zakonom propisane uslove, i to vredi za sve, pa i za ‘Puteve Srbije’”, navelo je Ministarstvo. A kako je Istinomer pisao, nijedna deonica auto-puta koja je u Srbiji od 2012. do danas puštena u saobraćaj – nema upotrebnu dozvolu. Iz Ministarstva je rečeno da je za sve njih u toku postupak izdavanja dozvole.

Inače, početkom avgusta prošle godine ministarka je pustila u saobraćaj deonicu auto-puta kod Kragujevca, dužine šest kilometara, ističući da se kompletan završetak radova i povezivanje sa Koridorom 10 očekuje do kraja 2017. A još u novembru 2013. tadašnji ministar za regionalni razvoj Igor Mirović tvrdio je da će “put punog profila sa četiri trake od Kragujevca do Koridora 10” biti završen – do 2015. godine.