Foto: Sajt Agencije za borbu protiv korupcije

Majda Kršikapa direktorka Agencije za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcija dobila je novog direktora posle devet meseci, a na čelnu funkciju tog nezavisnog tela, jednoglasnom odlukom Odbora Agencije,  izabrana je Majda Kršikapa.

Kako je objavljeno na sajtu Agencije, Majda Kršikapa (48) završila je Pravni fakultet u Beogradu, na funkciji sekretara Visokog saveta sudstva nalazi se od 2013, a u najvišoj pravosudnoj instanci radi od 2009. godine. Pre toga bila je šefica regionalne kancelarije Danskog instituta za ljudska prava.

Inače, Agencija nije imala direktora od decembra prošle godine kada je dotadašnja direktorka Tatjana Babić podnela ostavku, jer je prethodno imenovana za sudiju Ustavnog suda Srbije. A Odbor Agencije koji je izabrao Kršikapu ima šest od predviđenih devet članova. Kako podseća “Insajder”, skupštinski Odbor za pravosuđe sredinom juna usvojio je predloge za nekoliko kandidata za članove Odbora Agencije, među kojima je bila i bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero. Nakon samo dve nedelje skupštinski Odbor povukao je taj predlog. Iako su Petrović Škero predložile institucije Poverenika i Zaštitnika građana, a ne pojedinci, Odbor je odlučio da predlog vrati uz obrazloženje da Saša Janković više nije zaštitnik građana. Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović rekao je da je problem sa kandidaturom bivše predsednice Vrhovnog suda  i u tome što ju je kao predsednicu suda Agencija za borbu protiv korupcije kaznila zbog nedostavljanja podataka o imovini. Međutim, Agencija je odgovorila da je “tehnički propust” ispravljen, a da pokrenuta mera upozorenja a priori ne bi trebalo da diskvalifikuje bilo koga. I pored toga, izbor Vide Petrović Škero kao kandidata Zaštitnika i Poverenika nije bio na dnevnom redu zasedanja u julu ove godine. Inače, ona je za člana Odbora Agencije predložena 2015. godine. S druge strane, u julu je u roku od dva dana Odbor usvojio predlog predsednika Aleksandra Vučića da član Agencije bude Miloš Stanković, docent na Pravnom fakultetu u Beogradu.