Bratislav Dikić / Foto: FoNet, Miljan Čubranović

Dikić negirao umešanost u navodni pokušaj udara u Crnoj Gori

Penzionisani general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić negirao je juče na suđenju u Višem sudu u Podgorici da je deo kriminalne organizacije koja je oktobra prošle godine pripremala nasilnu smenu vlasti u Crnoj Gori.

On je kazao da je optužnica “neosnovana, lažna, izmišljena”, da je “najobičnija bajka” i izrazio nadu da će njeni “autori odgovarati”, optužujući specijalnog tužioca Milivoja Katnića za pritiske tokom istrage. “Nikada nisam bio pripadnik kriminalne organizacije i nikada neću ni biti”, kazao je Dikić kome je, po tvrdnjama advokata, pogoršano zdravlje, ali se odlučio da iznese odbranu i “ne utiče na tok postupka”. Podsetimo, sudi se grupi od 14 crnogorskih, srpskih i ruskih državljana optuženim da su pripremali i učestvovali u pripremi zavere na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, a koja je, navodno, za cilj imala nasilnu smenu vlasti, proglašenje izborne pobede opozicionog Demokratskog Fronta (DF) i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Dikić je naveo da nije znao za kriminalni plan i da bi u suprotnom obavestio nadležne organe u Srbiji. Kazao je da od svih optuženih poznaje Kristinu Hristić , sa kojom je oktobra prošle godine, uoči parlamentarnih izbora doputovao u Crnu Goru, kao i Aleksandra Sinđelića, zaštićenog svedoka u slučaju za navodni pokušaj terorizma. Penzionisani general, koji je u zatvoru kod Podgorice od oktobra prošle godine, dodao je da ne poznaje “nikakve Ruse”, aludirajući na ruske državljane, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, označne za organizatore navodne zavere koja je za cilj imala da spreči ulazak Crne Gore u NATO. Dikić je rekao da je u Crnu Goru došao na “molitvu za zdravlje”, u poseti manastiru Ostrog, jer je “teško bolestan” i imao je više operacija.