Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Šabić: Neozbiljna izjava Bečića

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je juče da je izjava predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igora Bečića, povodom mišljenja Poverenika na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o BIA, “najblaže rečeno neozbiljna i da na nesumnjiv način potvrđuje Bečićevo potpuno nerazumevanje problema koji je u nadležnosti Odbora kojim predsedava”.

Izjava “nekorektno je i licemerno od Šabića koji je prošao bezbednosnu proveru i dobio sertifikat za pristup tajnim podacima i time se hvalio, da sada kaže da mu je ta ista procedura neodgovarajuća”, ima smisla koliko bi na primer imala i tvrdnja da onaj ko je služio vojsku ne sme da kritikuje predlog zakona o vojsci, dakle nema ni najmanje smisla, naveo je Šabić u saopštenju. Poverenik je, kako se ističe, prošao bezbednosnu proveru i ima sertifikat najvišeg ranga, a da isto odnosno slično, važi i za veći broj njegovih saradnika. Institucija Poverenika po broju sertifikovanih radnika verovatno je na samom državnom vrhu, ali poverenik se nikada tim nije, kako Bečić kaže, “hvalio”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je Poverenik, samo u situaciji kada je nekadašnji ministar odbrane, sada direktor BIA, sa saradnicima pokušao insinuacijama da dovede u pitanje bezbednosni dignitet institucije Poverenika, bio prisiljen da podseti na te činjenice. Poverenik se u mišljenju koje mu je traženo i koje je dao, navodi se u saopštenju, uopšte nije bavio “faktičkim, praktičnim pitanjima bezbednosnih provera, već isključivo pravnim pitanjima njihovog uređivanja”. Reč je o pitanjima kao što je hijerarhija pravnih akata, odnosno o Ustavom utvrđenoj obavezi da zakoni i drugi opšti akti koji se donose budu u skladu sa Ustavom, a podzakonski akti u skladu sa zakonom, što krajnje pojednostavljeno znači da se stvari koje se moraju uređivati zakonom ne mogu uređivati aktima direktora BIA, objašnjava se u saopštenju. Odredbe Zakona o tajnosti podataka ne mogu biti dezavuisane podzakonskim aktima direktora, naglasio je Šabić. “Ako je nešto nekorektno i licemerno, to je svođenje važnih pitanja iz nadležnosti Odbora kojim predsedava na nizak, politikantski nivo u kome se umesto argumenata koriste jeftine diskvalifikacije”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, poverenik Šabić saopštio je da izmene zakona o BIA sadrže rešenja koja su suprotna Ustavu ili drugim zakonima, kao i da bi se njihovim usvajanjem unela dodatna konfuzija, “što svakako treba sprečiti”.