Sergej Lavrov / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

SAD naredile Rusiji da zatvori konzulat u San Francisku

SAD su Rusiji naredile da zatvori konzulat u San Francisku i još dva konzularna predstavništva, u Njujorku i Vašingtonu, kao odgovor na prethodnu odluku Moskve o broju američkih diplomata u Rusiji, saopšteno je iz Vašingtona.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert rekla je da američki potez dovodi SAD i Rusiju “u ravnotežu”, sa po tri konzulata u obe države. Kako se napominje, time se želi da prekine začarani krug koji neprestano kvari odnose između SAD i Rusije, a Stejt departmenta se nada da ta odluka neće izazvati nove odmazde. Podsetimo, u odgovoru na sankcije koje je odredio američki Kongres, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je krajem jula da do 1. septembra “755 američkih diplomata mora da prekine svoje aktivnosti u Rusiji”. Američko diplomatsko prisustvo može maksimalno iznositi 455 osoba, što je broj ruskih diplomata u SAD.

A ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da žali zbog povećanih napetosti između Moskve i Vašingtona “započetih” odlukom SAD da zatvore  konzulate. “Ministar žali zbog rasta napetosti u bilateralnim odnosima koji nismo inicirali mi, i smatra da će nove američke mere biti pažljivo proučene u Moskvi”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. Saopštenje je izdato nakon telefonskog razgovora Lavrova i američkog državnog sekretara Reksa Tilersona. Takođe, Lavrov je juče u obraćanju studentima i predavačima na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose rekao da je Rusija uvek negovala prijateljski stav prema američkom narodu i da je sada spremna za “ozbiljnu saradnju u oblastima od obostranog interesa”. “Naša iskrena želja je da se politička atmosfera između dve zemlje vrati u normalu. Ali, kao što znate, potrebno je dvoje za tango. Meni izgleda da naši američki partneri u poslednje vreme izvode solo pokrete brejkdensa”, izjavio je Lavrov.