Foto: Pixabay.com

Raspisan tender za Galeniku, cena jedan evro

Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je juče tender za prodaju 93,7 odsto kapitala farmaceutske kompanije “Galenika” po početnoj ceni od – jednog evra.

Kako se ističe, obaveza kupca je da poveća osnovni kapital “Galenike” uplatom 25 miliona evra što će se koristiti za finansiranje obaveza prema finansijskim poveriocima. Rok za dostavljanje prijava za učešće u postupku privatizacije je 2. oktobar, a otvaranje ponuda je 4. oktobra. Ministar privrede Goran Knežević kazao je da je “državi cilj da podignemo tu fabriku i vratimo joj nekadašnji sjaj”, napominjući da je “u ovim uslovima to moguće učiniti samo uz pomoć strateškog partnera”. “Cena koju će investitor morati da plati za ovu kompaniju iznosi 25 miliona evra, plus najbolja ponuda na javnom nadmetanju, gde je startna cena jedan evro”, rekao je Knežević. Uslov za učešće u privatizaciji je da zainteresovani investitor posluje u oblasti farmaceutske industrije i da su njegovi godišnji prihodi veći od 300 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini. Procenjena vrednost kapitala koja se nudi na prodaju je negativna i iznosi 152 miliona evra. Banke kojima “Galenika” duguje više od 71 milion evra saglasne su da im budući vlasnik fabrike isplati 25 miliona evra, čime bi dug bio otkupljen uz diskont. Potencijalni investitori procenuju da bi optimalan broj zaposlenih u “Galenici” bio od 700 do 900, a sada ih je 1.400. Kako pišu mediji, među zainteresovanima za “Galeniku” sada su britansko-ruski konzorcijum “Frontijer farma Petrovaks”, “Sinforam”, “Amikus”, “Hemofarm” i “EMS” iz Brazila. A pokušaj privatizacije “Galenike” propao je početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, konzorcijumom “Frontier-Petrovaks”, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Inače, “Galenika” je prešla put od jedne od vodećih farmaceutskih kuća u bivšoj Jugoslaviji do kompanije u gubicima. Bila je u rukama biznismena Milana Panića i njegove kompanije ICN, da bi mu potom bila oduzeta i vraćena u državno vlasništvo. To je Srbiju, nakon sudske arbitraže u korist ICN, koštalo više desetina miliona evra. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal 2011. počelo je proveru poslovanja kompanije, da bi 2013. bilo uhapšeno osam osoba zbog, prema medijskoj arhivi, zloupotreba u “Galenici“, kojima je kompanija oštećena za oko 12 miliona evra. Tada je, između ostalih osumnjičenih, uhapšen i bivši generalni direktor “Galenike“ Nenad Ognjenović, blizak SPS-u. Usledila su i druga hapšenja. U pritvoru je bio i Dejan Backović, nekadašnji predsednik UO kompanije i bivši direktor SPS. I Ognjenović i Backović, posle nekoliko meseci, pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode. Na to je podsetila i Istinomer Amnezija.