Protest USPRS / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Prosvetari protestovali prvog dana školske godine

Ukupan broj škola koje su juče, prvog dana nove školske godine, skratile časove za trećinu je 756, tvrde u Uniji sindikata prosvetnih radnika (USPRS).

Časovi su, navode, bili skraćeni u više od 600 škola, a u gotovo 150 je zvonilo na svakih 45 minuta, ali se iz učionica izlazilo posle 30 minuta rada. Takođe, prosvetni radnici izašli su na ulice 13 gradova i poručili da traže povratak dostojanstva profesije. Oko 50 članova USPRS okupilo se juče ispred Ministarstva prosvete, zahtevajući povlačenje iz procedure Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama, potpisivanje protokola kojima će plate prosvetnih radnika biti povećane i povlačenje propisa kojima su zaposleni u prosveti ostali bez posla. Kako su naveli sindikalci, plate zaposlenih u prosveti su ispod republičkog proseka i zato traže povećanje plata od četiri odsto za naredne tri godine. Predsednica USPRS Jasna Janković kazala je da će sačekati 4. septembra kada će biti završena javna rasprava o zakonu o zaposlenima u javnim službama, a onda će se odlučiti o daljim koracima. Ona je navela i da će prosvetni radnici pokušati da se povežu sa sindikatima iz kulture, socijalne zaštite i zdravstva. Predstavnici USPRS su na protestu podsetili da je trenutno oko 4.500 prosvetnih radnika tehnološki višak zbog smanjenja broja učenika, dok je 460 radnika tokom leta ostalo bez posla.

A Ministarstvo prosvete saopštilo je da se nastava juče u prepodnevnoj smeni normalno odvijala u oko 80 odsto škola. Premijerka Ana Brnabić kazala je da se od zakona o sistemu plata neće odustati. “Najbolji od naših nastavnika i dalje danas ima platu kao i nastavnik koji dođe na čas i čita novine. I to ovaj zakon menja. Odnosno čak ni ovaj zakon ni to ne menja, on daje mogućnost da se to promeni, i mi smo njima rekli, on je samo prvi korak u reformi… Drugi korak je da sednemo zajedno i vidimo koji su to standardi na osnovu kojih ćemo ocenjivati kvalitet”, rekla je premijerka.