Protest radnika "Goše" / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Goša”: Nismo dobili novac, nastavljamo štrajk

Radnici Fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke neće prekinuti štrajk, jer nisu dobili prvu dogovorenu isplatu od 30.000 dinara na ime zaostalih plata.

To je juče “Fonetu” rekao predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić. “Dogovor je bio da nam do danas isplate po 30.000 dinara, a naredne sedmice još toliko. Međutim, čujemo da nema ništa od obećanog novca, pa se štrajk nastavlja”, rekao je Vujičić. Taj novac, kako je ranije dogovoreno, treba da im uplati Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije, na osnovu ugovorenog posla “Goše” o prodaji postolja i vagona iranskim železnicama. A Ministarstvo privrede saopštilo je da je spremno da pomogne radnicima da počnu da rade i da je sudbina te fabrike sada isključivo u rukama radnika i rukovodstva. Kako se navodi, juče je održan još jedan u nizu sastanaka sa direktorom “Goše” i ponovo je potvrđen stav Ministarstva i resornog ministra Gorana Kneževića “da je država spremna da uradi sve kako bi pomogla da zaposleni počnu da rade”. “U poslednja 72 sata pojavile su se nove i otežavajuće okolnosti, a predstavnici Ministarstva su, uzimajući u obzir te okolnosti ponudili pomoć i predložili rešenje”, navodi se u saopštenju. Generalni direktor “Goše” Milutin Šćepanović rekao je da pokušava da obezbedi novac za isplatu zaostalih zarada, ističući da je “predao neophodnu dokumentaciju i da radi u nekoliko pravaca”. Odgovarajući na pitanje zašto vlasnik “Goše” nijednom nije došao u fabriku, iako štrajk traje od marta, Šćepanović je odgovorio pitanjem: “Kada ste videli Anjelija u Fijatovoj fabrici?”

Podsetimo, zaposleni u “Goši” u štrajku su zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je 22. marta izvršio samoubistvo. “Goša” zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme “Žos Trnava”, koja ju je prodala kiparskoj kompaniji “Lisnart” za 4,2 miliona evra.