Bogdan Laban / Foto: FoNet/TV FoNet

Gradonačelnik Subotice priznao da je pretio, a oštećeni dobio krivičnu prijavu

Gradonačelnik Subotice i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Bogdan Laban potvrdio je da je asistentu na Građevinskom fakultetu u Beogradu Vladimiru Polovini pretio da će mu “iščupati grkljan”, ali je demantovao optužbe da je tog čoveka i šamarao, i izvinio se zbog “neprimerenog” rečnika koji je koristio.

Kako navodi portal “Espresso”, do sastanka Labana i Polovine došlo je zbog plakata izlepljenih po Subotici na kojima je pisalo “Bogdane, Bog je ljut”. Na audio-snimku čuje se da Laban verbalno vređa Polovinu, inače svog partijskog kolegu iz SNS, i optužuje ga da je lepio plakate, a Polovina to i ne poriče. Ali, prema rečima Polovininog advokata Dušana Kliske, tužilaštvo zasad u dokazni materijal nije uvrstilo taj audio-snimak. Kliska je izjavio da je njegov klijent otišao u policiju da podnese krivičnu prijavu, ali je tamo njemu određen pritvor od 48 sati, i to, dodaje, bez obrazoženja. “Tamo su ga zadržavali jedno dva sata oko nekih proceduralnih pitanja, a onda ga odveli u glavnu zgradu PU, da bi mu tamo saopštili da on nije više oštećeni, već osumnjičeni. Tamo je već čekala krivična prijava koja je sastavljena na osnovu izjave gospodina Labana”, rekao je Kliska. Inače, nekoliko dana pred prošlogodišnje izbore, SRS je Labana optužila za verbalni napad na aktiviste koji su lepili plakate, a kojima je pretio da će ih, kako je navedeno, “gepekovati” i poslati u šumu. “Zataškavanje onog prvog slučaja omogućilo je ovaj drugi. Da je tada bio pozvan na odgovornost i utvrđeno šta se tačno desilo, do ovoga sigurno ne bi došlo”, kazao je advokat Kliska.

A SNS je saopštila da su Labanove reči nedolične, i da predstavljaju njegov lični čin, ali da ih je izgovorio jer su “pokušali da ga primoraju da krade”. S druge strane, predstavnici DS, Nove stranke i Pokreta slobodnih građana (PSG) zahtevaju da Laban podnese ostavku. Gradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara distancirao se od ponašanja gradonačelnika Subotice, a Timea Horvat, koja je i zamenica gradonačelnika, rekla da je “zapanjena” njegovim “neprikladnim ponašanjem”.