RTB Bor / Foto: FoNet/RTB Bor

Srbija mora da plati Grcima 40 miliona dolara zbog RTB Bora

Srbija mora da plati grčkoj kompaniji “Mitilineos” oko 40 miliona dolara nadoknade zbog RTB Bora, odlučio je Međunarodni arbitražni tribunal, a prenosi “Rojters”.

To je epilog višegodišnjeg arbitražnog postupka koji je pokrenula grčka kompanija koja je tražila odštetu od 65 miliona dolara, koliko im je RTB Bor navodno dugovao. Kako je saopštio “Mitilineos”, Srbija je prekršila obaveze međunarodnog ugovora prema Grčkoj i toj kompaniji, preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine, koje su “RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo”. Inače, menadžment RTB je sa “Mitilineosom” 1998, za vreme sankcija, potpisao ugovor o strateškom partnerstvu, a po tom dokumentu Grci su za kupovinu rezervnih delova i obrtna sredstva uložili 16,9 miliona dolara, dok je planu bila i izgradnja nove Topionice vredne 130 miliona dolara. Sud je naveo da je Srbija indirektno prisvojila investicije “Mitilineosa” bez kompenzacije. Kompanija, na čijem je čelu Evangelos Mitilineos, koji je po listi magazina “Forbs” jedan od najbogatijih ljudi na svetu, iskoristio je klauzulu iz ugovora sa RTB po kojoj je “u slučaju spora nadležan sud u Atini” i namirenje dugova od najvećeg srpskog proizvođača bakra i zlata zatražio pred sudom pre nekoliko godina, prenosi B92. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je juče da će RTB Bor izgubiti arbitražni postupak “zbog neodgovornosti prethodne vlasti, u periodu od 2004. do 2012. godine”. “Nažalost, po svemu sudeći to će biti konačan ishod arbitražnog procesa koji grčka kompanija vodi protiv RTB-a Bor. To je još jedan od skeleta koji je iskočio iz ormara ili problema iz prošlosti sa kojima se ova i prethodna vlada suočavaju”, naveo je Antić.

Inače, problem RTB Bor i dalje opterećuje privredu Srbije, a Vlada traži strateškog partnera nakon što je u ovo preduzeće u poslednjih osam godina država uložila više od 300 miliona evra. Do sada su bila tri neuspešna pokušaja prodaje, a tender za izbor profesionalnog menadžmenta raspisan je krajem prošle godine i nekoliko je puta produžavan. O tome na koji se način u poslednjih 15 godina rešavala sudbina RTB Bor, pisao je Istinomer.