Protest radnika "Goše" / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vlada ponudila “Goši” kredit za plate

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika “Goše” Milan Vujičić rekao je za “Insajder” da je Vlada Srbije, nakon jučerašnjih razgovora, radnicima i rukovodstvu firme dala ponudu za prekid štrajka i modus za isplatu plata.

Prema toj ponudi, kako je istakao Vujičić, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) trebalo bi “Goši” da odobri kredit od 10 miliona dinara za isplatu plata u prvoj tranši, a nakon mesec dana odobrila bi još toliko. Taj kredit bi bio namenski i rukovodstvo firme ne bi moglo da ga koristi ni u kakve druge svrhe, sem za isplatu zarada radnicima. “Dogovor je da ‘Goša’ taj kredit isplati od posla sa Irancima, koji je vredan 400.000 evra. Generalni direktor je načelno prihvatio ponudu, a ja ću pričati sa radnicima. Ipak, sve pada u vodu ako vlasnik ‘Goše’, koji se još nigde nije pojavio, konačno ne dođe i ne pusti menicu. Vlada u suprotnom neće da uđe u reprogram duga“, kazao je Vujičić. Prema tom dogovoru, radnici bi za prekid štrajka odmah dobili 30.000 dinara, a kroz nedelju dana još toliko. On dodaje da su u planu i razgovori sa rukovodstvom “Hestila” oko kupovine vagona, kojim bi se isplatili dugovi, ali bi ostalo novca i za obrtna sredstva i nastavak proizvodnje.

Podsetimo, ministar privrede Goran Knežević ocenio je da je stečaj “jedini lek” za “Gošu”, dok je Vujičić, posle sastanka sa ministrom u ponedeljak, izjavio da nije došlo do konkretnog pomaka i da se štrajk nastavlja. Zaposleni u “Goši” u štrajku su zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je 22. marta izvršio samoubistvo. “Goša” zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme “Žos Trnava”, koja ju je prodala kiparskoj kompaniji “Lisnart” za 4,2 miliona evra.