Ministar Nedimović / FoNet, Nenad Ðorđević

Usvojene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Skupština Srbije usvojila je juče izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će građanima EU ograničiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

Tim zakonom sprečava se potpuna liberalizacija tržišta poljoprivrednim zemljištem, pre 1. septembra, kada počinju da važe odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kojima se prava građana zemalja EU o kupovini poljoprivrednog zemljišta izjednačavaju sa pravima državljana Srbije. Izmenama zakona predviđeno je da građani EU mogu da kupe najviše dva hektara poljoprivrednog zemljište pod uslovom da najmanje deset godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju. Utvrđeno je i da državljani EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od deset kilometara od državne granice, kao i da izmene zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a da zakon počne da se primenjuje od 1. septembra.

A poslanici opozicije ponovili su juče u Skupštini Srbije da se izmenama i dopunama ovog Zakona obmanjuje javnost, jer će i nakon njihovog usvajanja biti moguća prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima. Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović ocenio je da su predložene izmene zakona “marketinška obmana SNS-a da se sprečava prodaje zemlje strancima”. “Centralni problem u Srbiji nije problem davanja zemlje fizičkim licima, već korišćenje državne poljoprivredne zemlje”, kazao je on i naveo da lokalne samouprave već izdaju u zakup 30 odsto državne zemlje domaćim i stranim tajkunima. Kritiku opozicije odbacio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, navodeći da su izmene neophodne da bi se popravile “problematične” odbredbe SSP-a i istakao da se na taj način popravljaju stvari u interesu Srbije.