Foto: FoNet/Er Srbija

“Er Srbija” još bez odluke o dodatnom otpuštanju radnika

Odluka o eventualnom smanjenju broja zaposlenih u “Er Srbiji”, koju bi trebalo da donesu Nadzorni odbor i izvršni menadžment kompanije, još nije usvojena, rečeno je juče agenciji “Beta” u domaćoj avio-kompaniji.

“Usled izražene sezonalnosti u avio-industriji, potreban broj zaposlenih u ‘Er Srbiji’ se povećava i smanjuje tokom godine. Pored toga, inovacije i različiti kratkoročni projekti takođe mogu da utiču na promene broja zaposlenih u kompaniji, kao što su uvođenje širokotrupnog aviona ‘erbas A330’, čarter-letovi tokom letnje sezone, kao i uvođenje Sabre, potpuno nove IT platforme za prodaju i rezervaciju karata”, naveli su u “Er Srbiji”. Prema pisanju “Danasa”, kompanija planira da otpusti još 100 radnika i otkaže zakup prostorija u novobeogradskom naselju “Belvil”, pa će se menadžment preseliti u zgradu nekadašnjeg JAT-a, na aerodromu “Nikola Tesla”. Ipak, kako je rečeno “Beti”, “Er Srbija” ostaje u “Belvilu”. “Kada je reč o poslovnom prostoru koji ‘Er Srbija’ poseduje na Aerodromu ‘Nikola Tesla’ plan je da se taj prostor iskoristi za objedinjavanje pojedinih službi koje trenutno posluju na različitim lokacijama, a u cilju postizanja bolje efikasnosti i racionalizacije troškova”, navode u ovoj kompaniji. Inače, “Er Srbija” ranije je otpustila 30 radnika u administraciji i zatvorila poslovnice u Nišu, Novom Sadu i Užicu, u skladu sa poslovnom politikom smanjenja troškova i efikasnijeg poslovanja. Kako su nedavno objavile “Južne vesti”, poslovnica “Er Srbije” u Nišu prestala je da radi 1. avgusta.

Podsetimo, “Er Srbija” saopštila je da je “treću godinu zaredom poslovala sa dobitkom i da je u 2016. ostvarila neto profit od 900.000 evra”. Međutim, nije navedeno da je to čak četiri puta manje od dobiti koju je kompanija ostvarila 2015. godine, kada je profit iznosio blizu četiri miliona evra. Takođe, u Finansijskom izveštaju ove kompanije, objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre, navodi se da je “Er Srbija” u 2016. od države dobila 40 miliona evra subvencija.