Sastanak ministra i radnika "Goše" / Foto: FoNet/Ministarstvo privrede

Knežević: Za “Gošu” je jedini lek – stečaj

Ministar privrede Goran Knežević ocenio je da je stečaj “jedini lek” za fabriku šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke, dok je predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić, posle sastanka sa ministrom, izjavio da nije došlo do konkretnog pomaka i da se štrajk nastavlja.

Ministar je naglasio da će Vlada nastaviti da pomaže radnicima kako bi počeli da rade, dok je Vujičić kazao da se štrajk nastavlja dok se ne vidi “koliko će para da im ponudi treća strana”. “Mi smo zainteresovani da krenemo da radimo, jer je Smederevska Palanka bez ‘Goše’ mrtav grad. Ako i ‘Goša’ prestane da radi onda Palančani mogu da se isele. Mi hoćemo da radimo i deset puta smo im pravili ustupke, ali nekako to slabo ide. Ta treća strana nikako da dođe i da sedne za pregovarački sto,“ rekao je Vujičić,  ističući da je za pomak potrebno da za sto dođe i vlasnik “Goše”, odnosno kompanije “Lisnart” sa Kipra. On je kazao da će na sastanak, koji je za danas zakazan u Ministarstvu privrede, ponovo doći delegacija rukovodstva fabrike, kako bi direktor Milutin Šćepanović doneo ugovore koje je “Goša” potpisala sa određenim firmama da bi se videlo šta može da se uradi da fabrika nastavi da posluje i da radnicima budu isplaćene zaostale zarade. “Ministarstvo privrede hoće da nam pomogne da se ponovo razgovara o prodaji naših vagona kineskom ‘Hestilu’, koji je vlasnik smederevske železare”, rekao je Vujičić, napominjući da je uslov da radnici počnu da rade to da im poslodavac isplati zaostale zarade.

A ministar Knežević za B92 rekao je i da sve što Vlada može da uradi za “Gošu” spada u “kratkoročne mere”, jer se radi o privatnoj fabrici čiji vlasnik ne odgovara na poziv za razgovor. “Status ‘Goše’ je poznat. Privatizacija je izvšena pod sumnjivim okolnostima, verujem i da će nadležni organi imati tu posla. Mi pokušavamo kao država da neke poslove ‘Goši’ završimo, sa Železarom, železnicom, ali to su sve kratkoročne mere. Ne možemo da se mešamo u odluke vlasnika, to su privatne odluke. Šta ako se on ne složi?“, kazao je Knežević. Podsetimo, zaposleni u “Goši” u štrajku su zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je 22. marta izvršio samoubistvo. “Goša” zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme “Žos Trnava”, koja ju je prodala kiparskoj kompaniji “Lisnart” za 4,2 miliona evra.