Raša Nedeljkov / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Preletači” u 52 grada i opštine u Srbiji ušli u vladajuću stranku

Programski menadžer organizacije CRTA Raša Nedeljkov rekao je da je u 52 opštine i grada u Srbiji zabeležen fenomen “preletača”, koji je naročito zastupljen nakon lokalnih izbora, a tako se pune redovi vladajućih koalicija.

Nedeljkov je napomenuo da je CRTA zbog toga i pokrenula inicijativu „Ko je na vlasti“.”Došli smo do statistike koja nam govori da je ukupno u 52 grada i opštine zabeležen fenomen preletača, kao i da su svi preletači ušli u vladajuće stranke i time ih ili ojačali ili napravili mogućnost da vladajuće stranke koje su na republičkom nivou u vlasti, budu preslikane u istoj ili većoj meri i na lokalu”, naveo je Nedeljkov za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). On je naglasio i da od ukupno 181 odbornika i odbornica koji su promenili stranačke boje, ako se govori o gradovima, najviše “preletača” ima u Pančevu 12, u Kragujevcu 11, Merošini 10 i Žablju devet.

Inače, na portalu “Ko je na vlasti”, građani lako i brzo, na jednom mestu, mogu da dođu do informacija o stranačkoj pripadnosti odbornika, o podacima ko je menjao stranke nakon izbora, kao i o tome ko podržava vlast, a ko ne.