Foto: Pixabay.com

Na Balkanu ove godine 63 pretnje i napada na novinare

U zemljama Zapadnog Balkana od početka godine zabeležene su 63 pretnje i fizička napada na novinare, saopštila je Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova.

Regionalna medijska udruženja koja su deo ove platforme, osudila su napade i pritiske na novinare koji su se poslednjih dana dogodili u Hrvatskoj, Makedoniji i na Kosovu. U saopštenju Regionalne platforme precizirano je da je reč o slučajevima koji su se nedavno dogodili u Slavonskom Brodu, Skoplju i Partešu. U Slavonskom Brodu 23. avgusta fizički su napadnute novinarke Višnja Ružojčić sa HRT-a i Aleksandra Primorac sa portala SBplus. Istog dana, u Skoplju je fizički napadnuta novinarska ekipa Nova TV dok je izveštavala o akciji prikupljanja potpisa protiv izgradnje izbegličkih kampova u Makedoniji, a dogodio se incident i u Partešu, na Kosovu, gde je policija privela troje građana ruske nacionalnosti, među kojima su, prema nezvaničnim informacijama, dvojica novinara iz Estonije i Letonije.

Regionalna platforma pozvala je lokalne institucije da primenjuju međunarodne standarde za zaštitu novinara, njihovu sigurnost i slobode izražavanja. “Platforma poziva vlasti, policijske i pravosudne organe u svim državama Zapadnog Balkana da novinarima i medijima omoguće slobodan i bezbedan rad”, navedeno je u saopštenju, koje su potpisali Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.