Foto: Pixabay.com

EU brine jačanje uticaja Kine u Grčkoj

Grčka je posle višegodišnje borbe sa štednjom koju joj je EU nametnula i hladnog prijema kod SAD odlučila da prihvati pomoć Kine, svog najambicioznijeg geopolitičkog partnera.

A Kina je iskoristila vreme koje je EU provela pritiskajući vlasti u Atini da Grčkoj ponudi mnoštvo investicija od kojih su neke već počele da se isplaćuju, ne samo ekonomski, već i politički, ocenjuje “Njujork tajms”. Grčka je prošle godine pomogla zaustavljanje zajedničke izjave EU o kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru, a u junu je blokirala izjavu EU kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Kini. Takođe, Grčka se nekoliko dana potom pobunila protiv strožih kontrola kineskih investicija u Evropi. Takav diplomatski stav Grčke nije prošao neprimećeno kod njenih evropskih partnera niti SAD. Brisel i Vašington su ranije strahovali da bi ekonomska ranjivost mogla Grčku da učini lakom metom za Rusiju, koja je, po oceni “Njujork tajmsa”, oduvek želela da podeli EU.

Inače, kineska brodska kompanija (COSCO), koja je u državnom vlasništvu, preuzela je 2016. većinski deo grčke luke Pirej. Vlada u Pekingu smatra Pirej glavnom kapijom za kineski izvoz u južnu, istočnu i centralnu Evropu, ali i glavnim centrom za prekomorski transport preko i oko Sredozemnog mora. Kako navodi “Njujork tajms”, Peking je godinama ulagao značajna sredstva u EU, svog najvećeg trgovinskog partnera, ali sada zabrinjava činjenica da Kina koristi svoju ekonomsku snagu za jačanje političkog uticaja u Evropi. Analitičari navode da Peking bira manje zemlje kojima je neophodan novac, poput Španije i Portugala, ali i drugih koje još pate od ekonomske krize, poput Mađarske u čiju železnicu Kina ulaže milione. List podseća da je Budimpešta takođe blokirala izjavu o kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru.