Ministar Aleksandar Vulin / Foto: FoNet/MOD

Vulin: Vojska želi postavljanje Vučićevih fotografija

“Moju inicijativu da se fotografije predsednika Srbije postavljaju u prostorijama Vojske Srbije (VS) podržale su sve uprave VS i Generalštab VS”, izjavio je juče ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je, prenosi “FoNet”, izjavio “da Vojska Srbije razume potrebu da se institucionalno uredi položaj vrhovnog komandanta, ali i čitavog sistema”. “Zaista ne razumem zašto srpska vojska treba da bude jedina velika vojska koja neće imati svog vrhovnog komandanta u prostorijama”, upitao je Vulin. Na konstataciju novinara da je Vučić izjavio da ne želi postavljanje svojih slika, Vulin je rekao da je Aleksandar Vučić skroman čovek, ali da njegova skromnost ne treba da bude razlog da se Srbija ne uredi. On je ocenio da se u slučaju slika predsednika “napada Srbija”. Kazao je da oni koji kritikuju njegov predlog za postavljanje slika predsednika nisu nikada stranim ambasadorima rekli da su poltroni zbog slika svojih predsednika u kancelarijama, a čekaju satima da uđu na prijeme. Na pitanje da li se u Drugoj kopnenoj brigadi sprovodi istraga o tome ko je medijima otkrio da je naređeno postavljanje Vučićevih slika, Vulin je odgovorio da to ne može da komentariše. “Takve stvari se u vojsci ne komentarišu, pogotovo ne javno. Još nisam čuo za vojsku koja smatra da su dokumenta iz vojske javna stvar”, dodao je Vulin. Neki raniji predsednici, kako je kazao, stavljali su svoje slike po ambasadama i vojsci bez ikakve zakonske regulative .”Ja sam pokrenuo inicijativu da se stvari regulišu zakonom, jer je to jedini način da se izbegne politizacija”, zaključio je Vulin.

Inače, upotrebu simbola, prema istraživanju “Insajdera”, detaljnije definiše Pravilo službe VS. Prema tom dokumentu, ovo pitanje je bilo regulisano članom 86, kojim se propisuje da se u službenim prostorijama, odnosno u kabinetima vojnih čelnika „na vidnom mestu postavljaju državna zastava na koplju s postoljem, mali grb Republike Srbije i grb Vojske Srbije“, dok u ostalim prostorijama kao što su vojnički klubovi mogu da se postave i „…biste, umetničke slike, fotografije, skice, šeme, cveće i slično“. Takođe, prema Zakonu o Vojsci, u članu 13. jasno stoji da pripadnik VS u vršenju službe „ne ističe stranačka ili druga politička obeležja i ne izražava svoja politička uverenja“. Podsetimo, Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je da su 22, 23. i 24. avgusta ispitivani pripadnici jedne brigade Kopnene vojske da li je i ko obavestio medije o naređenju ministra odbrane da se u vojne objekte postavi slika predsednika Republike.