Foto: FoNet, Ljiljana Stojanović

Brnabić nema ništa protiv Vučićevih slika u državnim institucijama

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da ne vidi nikakav problem u tome da se fotografije predsednika Srbije Aleksandra Vučića postave u državne institucije, jer, kako je navela, treba jačati kult nacionalnih simbola Srbije.

“Mislim da treba da se nastavi jačanje kulta nacionalnih simbola i grba i zastave, mislim da nam je to falilo u prošlosti, tako da nemam ništa protiv da se slike predsednika stavljaju u državne institucije”, kazala je premijerka. A ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je njemu to normalno, navodeći da su u vreme kada je služio vojsku, bile istaknute Titove slike. Na pitanje da li i u školama treba da stoje Vučićeve slike, Šarčević je rekao da je njemu normalnije da u njima stoje slike prosvetnih velikana. Podsetimo, ministar odbrane Aleksandar Vulin je, na pitanje da li je tačno da je naredio da se u Ministarstvu odbrane i vojnim objektima postave slike predsednika države i lidera SNS, rekao da tu “nema nikavih tajni” i da su u toku “interne procedure” posle kojih će se izjasniti da li je to moguće uraditi.

Pre pet godina, nakon predsedničkih izbora, Ministarstvo spoljnih poslova, po nalogu kabineta predsednika Republike, naredilo je ambasadama i konzulatima Srbije da na vidna mesta istaknu fotografije Tomislava Nikolića. Tadašnji portparol Ministarstva spoljnih poslova Miloš Todorović rekao je da se „radi o normalnoj i uobičajenoj praksi”. “To rade sve zemlje. MSP takvu instrukciju slalo je i za prethodnog predsednika, a činiće to i ubuduće“, kazao je Todorović. Ali, kako je pisao “Danas”, postavljanje predsednikovih fotografija nije bila praksa, a kamoli naredba: “Nisu bile izlagane fotografije Borisa Tadića, Milana Milutinovića, Zorana Lilića, Dobrice Ćosića, pa čak ni Slobodana Miloševića, a praktično poslednji put je to bio slučaj s portretima Josipa Broza Tita”.