Skoplje / Foto: Pixabay.com

Vučić i Zaev “postigli saglasnost”, diplomate se vraćaju u Skoplje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev juče su se saglasili da dve zemlje nesuglasice rešavaju isključivo dijalogom i da se zajednički bore za očuvanje i unapređenje prijateljskih odnosa dva naroda i građana dve države.

Kako je saopšteno, oni su u “dugom i otvorenom razgovoru razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dveju država” i postigli saglasnost u pet tačaka. U zajedničkom saopštenju Vučić i Zaev naveli su da će Srbija i Makedonija u skladu s međunarodnim propisima, u dobroj veri i na prijateljskoj osnovi štititi prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji. “Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije”, navodi se u zajedničkom saopštenju. Inače, Vučić i Zaev razgovarali su pošto je u Srbija u nedelju povukla osoblje ambasade iz Skoplja uz obrazloženje da su nadležni organi imali informacije o “veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije”. Ipak, i dalje nisu jasne sve okolnosti pod kojima je Beograd povukao tako drastičan diplomatski potez i stvorio svojevrsnu političku krizu sa susednom državom.

A Evropska komisija (EK) pozvala je juče dve zemlje da pokažu uzdržanost i mirno reše sporna pitanja, dok je portparol EK rekao je za BIRN da je diplomatski incident “bilateralno pitanje dve zemlje koje EU pažljivo prati”. I ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije Ivica Dačić i Nikole Dimitrov razgovarali su juče telefonom, nakon čega je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo da će povratak osoblja ambasade Srbije u Skoplju početi danas, a da će se ambasador vratiti 31. avgusta. Inače, VMRO-DPMNE demantovao je juče tvrdnje predsednika Vučića da je neka makedonska institucija dala saglasnost bivšem savetniku za bezbednost u Ambasadi Srbije u Skoplju Goranu Živaljeviću da uđe u parlament Makedonije u vreme incidenta, odnosno upada demonstranata u zgradu. Na to je reagovao sam Živaljević ističući da njegovo “prisustvo u Sobranju nije bilo ni tajno ni skriveno”. “Moja misija nije bila niti tajna, niti nedobronamerna, a povrh svega makedonske službe su bile upućene”, rekao je Živaljević za “Tanjug”, u prvom obraćanju javnosti od tih događaja.