Protest ispred Vlade Srbije / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Tokom protesta izvršitelji plenili imovinu “Goše”

Dok su radnici “Goše” u utorak protestovali ispred Vlade Srbije tražeći neisplaćene zarade, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica, sudski izvršitelji plenili su imovinu fabrike iz Smederevske Palanke.

Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić rekao je agenciji “FoNet” da su sudski izvršitelji ušli u fabriku u pratnji policije. ”Dok smo mi bili u Beogradu, u fabriku su ušli sudski izvršitelji i policija, obijali su magacine, popisivali materijal i mašine, a pojedini ljudi su brenerima sekli obrtna postolja i odnosili ih kao staro gvožđe”, rekao je Vujičić, dodajući da je policija to mirno gledala. On je podsetio da pre dve nedelje radnici nisu dozvolili izvršiteljima da plene fabričku imovinu, ali da juče nije imao ko da je brani.”Stekli smo utisak da pojedini radnici i rukovodstvo fabrike i ne žele da ona počne da radi. Možda je i bolje da odemo u stečaj, jer ćemo tada dobiti po devet zarada i primaćemo godinu dana platu na birou rada. Bolje i to, nego da radimo, a da ne primamo ništa”, rekao je Vujičić.

A Ministarstvo privrede saopštilo je da protest nije način na koji radnici mogu da ostvare svoja prava i da je “vrlo razočarano” odlukom predstavnika radnika “Goše” da odbiju poziv na razgovor koji bi “mogao da dovede do nalaženja najboljeg mogućeg rešenja za tešku situaciju” u kojoj se nalaze. “Oni su, umesto razgovora, poveli radnike na protest, za koji i sami kažu da je politički skup. Vrlo je jasno da razgovori i rešenje nisu ni bili krajnji cilj kupljanja, koje je predsednik štrajkačkog odbora ‘Goše’ Milan Vujačić i najavio kao političko”, piše u saopštenju. S druge strane, Vujačić je odbacio ove tvrdnje i istakao da će radnici i njihove porodice “dobro razmisliti za koga će glasati na sledećim izborima”. “Tada ćemo se baviti politikom i na izborima kazniti ljude koji su nas doveli u ovakvu situaciju i pretvorili nas u socijalne slučajeve”, poručio je Vujačić.