Protest ispred Vlade Srbije / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Radnici “Goše” protestovali ispred Vlade Srbije

Radnici fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke održali su juče trosatni protest ispred Vlade Srbije, a niko od predstavnika vlasti nije im se obratio.

Na protestu je bilo oko 100 radnika ove fabrike, koji su u štrajku od 28. marta zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica, a podršku su im dali radnici beogradskog IMT-a. Najavili su nove proteste, verovatno sledeće sedmice, ako ne bude nađeno rešenje za isplatu zaostalih zarada i podsetili da im poslodavac duguje oko 30 plata. Predsednik Štrajkačkog odbora “Goše” Milan Vujičić kazao je da radnici zahtevaju da im Vlada pomogne da ostvare svoja prava, jer je pomagala i drugim privatnim firmama, kao što su “Fijat”, “Gorenje” i “Agrokor”. “Nije nam jasno kako je država dozvolila da bivši vlasnik ‘Goše’, slovački ‘Žos’, sebi obezbedi zaradu od sedam miliona evra, tako što državi nije plaćao poreze, a sada premijerka Ana Brnabić tvrdi da je država uplatom doprinosa dala ‘Goši’ 250.000 evra narodnih para. Zar nisu i onih sedam miliona evra narodne pare”, zapitao je Vujačić.

A ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da nije razgovarao sa radnicima “Goše”, jer je ta fabrika u privatnom vlasništvu. “Vlada je od prvog trenutka preko Agencije za mirno rešavanje radnih sporova pokušavala da reši problem i bila je i biće uključena u razgovore. Ali, radnike ‘Goše’ ne smemo da izdvojimo kao neki poseban slučaj, jer bi to bio presedan, a postalo bi pravilo kako bi kasnije trebalo prema svima da se ophodimo”, rekao je Đorđević.