Dejvid Mekalister / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Mekalister: Mediji elementarni za funkcionalnu demokratiju

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da je poslednjih godina vidljiv napredak Srbije na putu ka EU, ali da ima i dosta toga da se uradi posebno u pogledu pravne države, borbe protiv korupcije, kao i da medijske slobode imaju veoma veliku vrednost jer su mediji elementarni za funkcionalnu demokratiju.

“Koliko god da hvalim Srbiju za dosadašnje uspehe, uvek ukazujem a to se detaljno vidi u mojim izveštajima da još uvek mnogo ima da se radi. Posebno u pogledu pravne države, borbe protiv korupcije, daljih neophodnih reforme, a ukazujem i da medijske slobode imaju veoma veliku vrednost, da su potpuno nezavisni mediji deo jedne evropske demokratije. U Nemačkoj se ne nazivaju mediji uzaludno četvrtom granom vlasti. Oni su elementarni za funkcionalnu demokratiju”, rekao je Mekalister u intervjuu za “Dojče vele”. Na pitanje da prokomentariše susret sa proevropski orijentisanom opozicijom u Beogradu, planiran za sutra, Mekalister je kazao da je kao izvestilac Evropskog parlamenta neutralan kada se radi o unutrašnjoj politici u Srbiji i dodao da “ima razumevanja za problem sa terminima”, nakon što lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković i bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić otkazali susret sa njim.

Na pitanje da li je paradoksalno da Vučić poziva na dijalog, a istovremeno SNS  “psuje i kune svakog ko nešto kaže”, Meklister je rekao da je dobro što je Vučić najavio taj dijalog i što najavljuje da u njemu treba da učestvuju predstavnici iz politike, civilnog društva, drugih institucija. “Ja doduše svakodnevno pratim sažetke iz srpskih dnevnih novina u engleskom prevodu, ali ne mogu da pratim sve detalje srpske politike ko koga kada kritikuje. Moj utisak je da se generalno u srpskoj politici verbalno žustro nastupa. Ali to nije ograničeno samo na Srbiju već, čini mi se, karakteriše političku kulturu u tom delu Evrope”, rekao je Mekalister.