Zaev i Brnabić u Trstu / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Vučić i Zaev danas razgovaraju o (ne)postojećoj krizi

Nakon povlačenja diplomatskih predstavnika Srbije u Skoplju, i dalje nisu jasne sve okolnosti pod kojima je Beograd povukao tako drastičan diplomatski potez i stvorio svojevrsnu političku krizu sa susednom državom.

Kako je najavljeno o svemu ovome će danas u podne telefonom razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev. Zvanični Beograd je kao razlog naveo “pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje” Makedonije, što je juče demantovao ministar spoljnih poslova te zemlje Nikola Dimitrov. “Vlada Makedonije niti je imala nameru, niti dala naredbu ili instrukciju, niti izvršila obaveštajna dejstva protiv ili na štetu neke od naših susednih zemalja, uključujući tu i Srbiju. Niti ćemo ikad razmišljati u tom pravcu”, kazao je Dimitrov. A predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da “mi znamo šta su sve radili što se ne radi prijateljima” i dodao da će se od septembra svi službenici ambasade vratiti u Skoplje. “Naša kontraobaveštajna služba je snažna i znamo šta su sve radili. Rađeno je to na mnogo višem nivou, što se ne radi prijateljima. To su radili i neki drugi u regionu i mi smo ih interno upozorili da to više ne rade”, kazao je Vučić. On je naglasio da “nema razloga za paniku kada je reč o odnosima Srbije i Makedonije”, jer niko ne želi bilo kakve sukobe. Vučić je rekao da je povlačenje ambasadora bio način da Srbija kaže: “Znamo šta sve činite, molimo vas nemojte, želimo vama (Makedoniji) sve najbolje, iako ste priznali Kosovo i ako ćete da glasate za prijem Kosova u Unesko”.

Tvrdnje većine medija u Srbiji da su “makedonske službe pratile i zastrašivale diplomate iz Srbije”, da su prisluškivali i samog Vučića, kao i da je “Zaev ovim objavio rat Srbiji”, naišle su na podsmeh makedonskih medija, u kojima se pojavio i naslov: “Jednom i mi njih da špijuniramo”.