Foto: FoNet/UN Photo

UN: Oštra debata Dačića i Čitaku

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o Kosovu protekla je u burnoj raspravi ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i ambasadorke Kosova u SAD Vljore Čitaku.

Dačić i Čitaku su se međusobno optuživali o tome ko je kriv, ko je činio ratne zločine i etničko čišćenje, ko je žrtva genocida, ko sabotira Briselski sporazum, ko ratuje za Islamsku državu, a ko zastrašuje i pritiska Srbe sa severa Kosova…

Dačić je tražio da se nastavi sa tromesečnim izveštajem o stanju na Kosovu, dok je Čitaku tražila od SB UN da okonča mandat svojoj misiji na Kosovu (UNMIK).

Šef srpske diplomatije je rekao da je ključno da dijalog bude zasnovan „na obostrano prihvatljivim rešenjima za sva otvorena pitanja, bez prejudiciranja budućeg statusa Kosova“, a Čitaku da je plan Martija Ahtisarija, koji je bio osnova za proglašavanje nezavisnosti Kosova, bio „bolan kompromis za Kosovo“.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u Izveštaju o aktivnostima Unmika i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula ocenio da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima i pozvao je obe strane da ožive taj proces.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef misije UNMIK na Kosovu Zahir Tanin izjavio je da je briselski dijalog usporen političkim procesima u Beogradu i Prištini i da ga treba što pre nastaviti, Kosovo je pozvao da bude “ozbiljno i odgovorno”. On je dodao i da je sprovođenje postignutih sporazuma bilo nepotpuno i da treba izgraditi medjusobno poverenje.