Foto: Pixabay.com

VOICE: Naprednjaci prijateljima obezbedili astronomske zarade i oštetili lokalni budžet

Zahvaljujući Odluci o smanjenju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, koju su doneli odbornici Srpske napredne stranke u Inđiji, investitori uplaćuju 80 odsto manje novca u opštinski budžet, pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko – analitičkog centra Vojvodine (VOICE).

S druge strane, cena kvadrata stana u prodaji zbog ove odluke nije promenjena, kako su nakon donošenja odluke najavljivali predstavnici vlasti. 

Korist od donošenja Odluke imaju isključivo budući investitori, a kao primer novinari VOICE navode investitora Vladimira Bandulaju, rođaka Nikole Bandulaje, člana kabineta aktuelnog predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka. Primenom Odluke koju su doneli odbornici SO Inđija kompanija “Atos Nika doo” u vlasništvu Bandulaje uštedela je blizu 300.000 evra. 

”Da nije doneta Odluka o smanjenju doprinosa za 80 odsto, u budžet opštine bi (bez umanjenja zbog plaćanja u celosti od 30 odsto), umesto 9.752.351 dinar bilo uplaćeno 41.937.352 dinara”, navodi se u analizi. 

Bivši predsednik opštine Petar Filipović kazao je da je ovaj potez inđijskih vlasti otvorio vrata za ”legalnu pljačku” budžeta opštine.

VOICE, takođe, tvrdi da do promene cene kvadrata u Inđiji nije došlo, kao i da je samo dve nedelje nakon održane sednice SO Inđija, na kojoj je doneta Odluka o smanjenju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, kompanija Vladimira Bandulaje podnela zahtev za izdavanje građevinske dozvole.