Foto: Istinomer

Južne vesti dobile spor protiv Ministarstva informisanja

Upravni sud poništio je odluku bivšeg ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, kojom su Južne vesti dobile manje novca, nego što im je dodelila konkursna komisija, piše ovaj medij.

Nakon prošlogodišnjeg konkursa Ministarstva kulture i informisanja, kojim se dodeljuju sredstva za različite medijske projekte, konkursna komisija je predložila da Južne vesti za projekat “Institucije u službi građana” dobiju 1,7 miliona dinara. Međutim, tadašnji ministar Tasovac je prepravio predlog komisije, a Južnim vestima je dodeljeno 700.000 dinara manje, odnosno ukupno milion dinara. 

Južne vesti su zato pokrenule postupak pred Upravnim sudom, navodeći da po Zakonu o informisanju ministarstvo može da odbije ili prihvati predlog stručne komisije, ali ne može da ga menja. 

“Ministar je tada suspendovao zakon, dajući mogućnost svima u zemlji, predsednicima opština, gradonačelnicima, da raspisuju konkurse za javno informisanje, a rad stručnih komisija sveo na ikebane, na savetodavno telo. Time je obesmislio čitav koncept projektnog sufinansiranja”, rekao je urednik Južnih vesti Predrag Blagojević.

Upravni sud je presudom naložio Ministarstvu da ponovo odluči u ovom slučaju, a Južnim vestima nadoknadi troškove spora.