Danica Popović / Foto: Screenshot N1

Čari ekonomskog populizma

Danica Popović u Libekovoj publikaciji “Zloupotreba naroda – priroda populizma u Srbiji” objašnjava kako da prepoznate ekonomski populizam u svojoj zemlji.

“Prvi signal o redovnoj i trajnoj politici mera ekonomskog populizma u nekoj zemlji nalazimo u podacima o broju obrazovanih mladih ljudi koji odlaze iz zemlje, kao i u broju firmi koje domaći preduzetnici registruju u ‘poreskim rajevima’, odakle izvlače zaradu (i supstancu) firmi, čije ‘školjke’ ostaju u domovini.

Uz to, nejednakost u zemlji postaje sve veća, što se više primenjuju mere ekonomskog populizma: za svaki dinar odvojen za čuvanje radnog mesta ili zaštitu domaće privrede, mnogostruko više novca završava na računima povlašćenih firmi koje se u te namene angažuju. Mnogi tajkuni proglašavaju se spasiocima domaće privrede, da bi tek na kraju postalo očigledno ko je bio jedini istinski dobitnik mera ekonomskog populizma. Uz malo sreće i uz mnogo ulaganja u političku elitu, takvi dobici postaju trajni, a njihovi dobitnici proglašavaju se nacionalnim herojima.”