Foto: Pixabay.com

Inspektori traže veće plate

Mreža inspektora Srbije uputila je zahtev Vladi Srbije i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) za povećanje plata do 20 odsto za inspektore na terenu.

U njihovom zahtevu o izmeni plata u javnom sektoru se navodi da je potrebno napraviti razliku između inspekcijskog nadzora koji se obavlja na terenu i rada u kancelariji sa istom stručnom spremom, i traži poseban korektivni koeficijent za terenski rad.

Kako je prenela Beta, inspektori su naveli da nadzor podrazumeva rad po smenama, noću i vikendom, a da su inspektori na terenu izloženi raznim neprijatnostima i rizicima, pa je nemoguće vrednovati ga na isti način kao i rad u kancelariji. Inspektori podsećaju da su u prethodnih pet godina inspektori doživeli “dva teška udarca na plate” – 2012. godine kada je uredbom Vlade ukinut korektivni koeficijent do 20 odsto, a drugi kada je 2013. godine čitavom javnom sektoru plata snižena za 10 odsto.

Prema USAID-ovoj analizi uslova poslovanja u Srbji iz 2017, povećanje plata inspektorima je jedna od prvih preporuka u cilju prevencije korupcije u inspekcijama. „Veća materijalno-finansijska samostalnost inspektora je prva brana korupciji. Ova potreba nije novijeg datuma, već postoji duže vreme“, navodi se u ovoj analizu. Autori analize predlažu uvođenje tzv. inspektorskog dodatak na platu – zbog posebnih uslova rada.