Foto: N1 screenshot

Riha: „Nema pravne države u Srbiji“

Nakon što je Više javno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Pinka, Informera i portala Pravda i Zavetnika, jedna od potpisnica te krivične prijave, novinarka Antonela Riha, izjavila je da tužilaštvo time pokazuje da u Srbiji „nema pravne države“.

Podsetimo, grupa od šestoro javnih ličnosti (Vukašin Obradović, Ilir Gaši, Antonela Riha, Tamara Skrozza, Sergej i Branislav Trifunović) podneli su prijavu protiv navedenih medijima, jer su „bez ikakvih dokaza dovedeni u vezu sa stranim agenturama, pokušajem stvaranja haosa u zemlji, sprovođenjem nasilja, subverzivnim delatnostima, rušenjem i ubijanjem tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića“.

„Da smo zaista zaverenici koji ruše državu sa namerom ‘ubijanja Vučića’, kako su pisali Informer i ostali, odavno bismo bili u zatvoru. Pošto nismo i pošto su sve to izmišljotine Vučićevića, Mitrovića i ostalih, oni bi morali da budu kažnjeni”, rekla je Riha u petak za portal „Autonomija“.

Nekadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović izjavio je za „Danas“: „Dok novinari prorežimskih medija budu zaštićeni od krivične odgovornosti za ono što pišu, imaćemo hajke, linč i progon svih koji kritički razmišljaju.“

Krivična prijava je odbačena zato što „nema osnovane sumnje da su prijavljena lica izvršila navedena krivična dela niti pak neko drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, već se eventualno radi o krivičnom delu uvreda“, a potpisnici krivične prijave su Apelacionom javnom tužilaštvu uložili prigovor na ovu odluku Višeg javnog tužilaštva.

U drugom „medijskom“ procesu, Viši sud u Beogradu prvostepenom presudom je naložio Dragana J. Vučićevića da Veranu Matiću plati 250 hiljada dinara na ime naknade štete, i još blizu 90 hiljada za troškove sudskog postupka, zato što su „Vučićević i Informer prenosili neistinite informacije, što je, s obzirom na kontekst i odsustvo dobre namere, dovelo do ugrožavanja kredibiliteta Matića kao javne ličnosti i dugogodišnjeg novinara i urednika“, stoji u presudi.