Foto: Pixabay.com

Skandalozna dodela novca za kulturu

Nevladina organizacija Građanske inicijative analizirala je gde je otišlo 88,6 miliona dinara koje je Grad Beograd preko konkursa raspisanog u februaru 2017. namenio za projekte u kulturi, kao i za projekte umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi.

„Raspodela sredstava organizacijama civilnog društva sve više postaje još jedan mehanizam za isisavanje budžetskog novca na netransparentan način. Time se ostavlja prostor za nagađenje stvarnih kriterijuma po kojima je odlučivano. Kvalitetno i transparentno finansiranje organizacija civilnog društva iz državnog budžeta takođe predstavlja i jedan od indikatora praćenja odnosa države i civilnog sektora koji se procenjuje u okviru godišnjeg napretka države u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Srbija već treću godinu za redom u ovoj oblasti nema pozitivnu ocenu napretka“, kaže se u saopštenju Građanskih inicijativa (GI).

GI navode neke od primera: jedan projekat je dobila organizacija iz Gornjeg Milanovca, iako je konkurs bio za teritoriju Beograda, dve organizacije su prestale da rade čim su im odobreni projekti, a tri organizacije su obrisane iz APR-a do dana objave rezultata.

Takođe, navodi se da je za 30 identičnih projekata ukupno podeljeno preko 44 miliona dinara, što od Sekretarijata za kulturu, što od Ministarstva kulture, a da su organizacije čiji je osnivač Grad Beograd dobile skoro 23 miliona dinara, iako njima nije bilo dozvoljeno učešće na konkursu.