Rušenje u Savamali / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Tužilaštvo: MUP i policija da otkriju fantome iz Savamale

Mesec dana nakon što je slučaj „Savamala“ prebačen iz Višeg javnog tužilaštva u Prvo osnovno, ovo tužilaštvo je od MUP-a i policije zatražilo da „prikupe obaveštenja radi identifikacije i otkrivanja NN lica koja su u noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine učestvovala u slučaju ’Savamala’, a od Sektora unutrašnje kontrole MUP da prikupi obaveštenja radi utvrdjivanja činjenica o postupanju policije te noći“.

Prema saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva, pomenuta NN lica se sumnjiče za krivično delo „učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo“ (Član 349, stavovi 1 i 2 Krivičnog zakonika), kao i za krivično delo „protivpravno lišenje slobode“ (Član 132, stav 1 KZ).

Podsetimo, u izbornoj noći 24. na 25. april 2016. godine, a prema izveštaju Zaštitnika građana, više desetina ljudi sa fantomkama je porušila više objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu. „Fantomi“ su i maltretirali ljude, vezivali ih, ograničavali im slobodu kretanja, i oduzimali mobilne telefone.

Građani su te noći pozivali policiju, koja je odgovornost prebacivala na komunalnu policiju. Prema izveštaju Zaštitnika građana, policijskim službenicima je „iz vrha policije“ naređeno da ne reaguju na pozive građana te noći.