Foto: Gage Skidmore / https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/

Severna Koreja: Zaoštravanje situacije

Severna Koreja je zapretila u četvrtak da će uskoro završiti operativni plan o lansiranju četiri balističke rakete u blizinu američkog ostrva Guam u Pacifiku.

Rakete bi bile lansirane preko teritorije Japana u vode oko Guama, malog ostrva sa 160.000 stanovnika, na kome se nalaze dve velike američke vojne baze i 7.000 vojnika. Plan Severne Koreje je da rakete udare u vodu na razdaljini 30-40 kilometara od Guama.

Agencija AP je ocenila da bi ovakav potez „gotovo sigurno primorao SAD da presretnu rakete, što bi moglo da dovede do dalje eskalacije nasilja“.

Prethodno je američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio da bi „svaka akcija Severne Koreje bila dočekana mnogostrukim odgovorom SAD i da će Pjongjang izgubiti svaku započetu trku u naoružanju ili sukob“, a predsednik SAD Donald Tramp „da će se Severna Koreja suočiti sa vatrom i besom ako bude pretila Americi.“ Kasnije je Tramp dodao da njegovo „vatreno i besno“ upozorenje Severnoj Koreji možda „nije dovoljno“, i rekao da bi „bilo bolje da se priberu ili će biti u nevolji u kakvoj je bilo malo država“.