Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Šabić: MDULS manipuliše javnošću

“Jučerašnji ‘odgovor’ Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) javno upućen Povereniku je ekstremno nekorektan pokušaj manipulisanja javnošću“, saopštio je u petak Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Dan ranije, 9. avgusta,  Šabić je pokrenuo postupak nadzora nаd sprovođenjem Zаkonа o zаštiti podаtаkа o ličnosti, povodom sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i MUP-a Srbije, koji za cilj ima uspostavljanje elektronske evidencije o građanima Srbije.

Prema Šabićevim rečima, tekst sporazuma nije bio objavljen, a od Poverenika nije traženo mišljenje, iako sporazum „očigledno imа zа predmet izuzetno obimnu obrаdu podаtаkа o ličnosti“.

Odmah nakon toga, MDULS je saopštilo da je Zaključak Vlade Srbije i Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji objavljen na sajtu ministarstva, te da „ministarstvo u svemu stoji na raspolaganju povereniku“.

Međutim, u četvrtak, 10. avgusta, Šabić je saopštio da tekst Sporazuma nije bio javan sve dok on nije pokrenuo postupak nadzora: „Istina je da ti dokumenti, do pokretanja postupka nadzora, nisu bili objavljeni na sajtu. To je učinjeno naknadno, što se lako utvrđuje uvidom u keš memoriju sajta ministarstva. Intervenisano je, dakle, u tekst saopštenja dopunjavanjem linkovima koji vode ka navedenim dokumentima, ali bez naznake da je to učinjeno naknadno, posle obraćanja Poverenika. Reč je, dakle, o antedatiranju dela dokumenta, što je postupak koji je ispod minimalnog nivoa bilo kakve ozbiljne komunikacije, pogotovo komunikacije između dva državna organa“, piše u saopštenju Poverenika.