Foto: FoNet/Action Global Communication

Profit “Er Srbije” četiri puta manji u 2016.

Avio-kompanija “Er Srbija” saopštila je da je treću godinu zaredom poslovala sa dobitkom i da je u 2016. ostvarila neto profit od 900.000 evra.

Međutim, to je čak četiri puta manje od dobiti koju je kompanija ostvarila 2015. godine, kada je profit iznosio blizu četiri miliona evra. U svom saopštenju “Er Srbija” navodi da su ukupni operativni prihodi kompanije 320 miliona evra što predstavlja rast za pet odsto u odnosu na 2015. godinu i dodaje da rezultate prati porast broja putnika na 2,62 miliona i rast ukupnog kargo prevoza, koji je povećan na 4.913 tona. U saopštenju, međutim, nema podataka o profitu iz te godine koji je bio četiri puta veći od onog koji ostvaren 2016.  I pored toga, generalni direktor “Er Srbije” Dane Kondić izjavio je da je pored značajnih investicija u poslovanje, zadovoljan neto profitom. Inače, finansijski izveštaj “Er Srbije” za 2016. još nije objavljen na sajtu Agencije za privredne registre (APR), jer je Agencija vratila kompaniji izveštaj na doradu. APR je u obaveštenju na svom sajtu navela da se dokument koji je “Er Srbija” dostavila ne može smatrati Godišnjim izveštajem o poslovanju, zbog čega je kompaniji naloženo da otkloni sve nedostatke.

Podsetimo, nedavno je Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora “Er Srbije”, istakao da su otpuštanja u kompaniji “poslovni plan koji podrazumeva dodatno povećanje profitabilnosti”. A prema saznanjima  medija, otpušteno je 30 zaposlenih, čime se priprema teren za tranformaciju u lou kost kompaniju. To je u svom saopštenju demantovala “Er Srbija”, ali je potvrdila da se “preduzimaju mere racionalizacije, koje će doprineti boljoj organizaciji rada, uz optimalno korišćenje ljudskih resursa i uštede u poslovanju”.