Mirko Šarović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Šarović: Hrvatska prihvatila da smanji takse za uvoz iz regiona

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je da su se juče on i hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić saglasili da je potrebno smanjiti takse za izvoz voća i povrća u Hrvatsku iz zemalja koje nisu u EU, ali da definitivan dogovor nije postignut.

Ipak, premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je sinoć da je naložio ministru Tolušiću da već ove nedelje pronađe rešenje koje će otkloniti problem sa susednim zemljama. “Ministar Tolušić je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru s ministrima i službama, u skladu s međunarodnim ugovorima, u najbržem roku nađe rešenje koje će otkloniti taj problem i sprečiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu između Hrvatske i susednih zemlja”, rekao je Plenković. A Mirko Šarović je za Radio Slobodna Evropa rekao da je hrvatska strana spremna da promeni svoj pravilnik i smanji takse, ali da je ostalo nerešeno koliko bi to smanjenje trebalo da bude. “Mi iz regiona smo mišljenja da to treba da bude mnogo, mnogo manja cena nego što je postojeća”, kazao je Šarović.

U Briselu ističu da Evropska komisija razmatra mehanizme u SSP koji bi mogli biti primenjeni ako trgovinski spor ne bude mogao da bude rešen pregovorima. Predstavnik za štampu u Evropskoj komisiji Karlos Martines rekao je da EU poziva sve strane u trgovinskom sporu “na uzdržanost i izbegavanje zaoštravanja situacije, kao i da učine sve da se krene u rešavanje tog pitanja kroz konsultacije u dobroj veri”.