Dunja Mijatović / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

“Medijska situacija na Balkanu sve gora”

Medijska situacija na Balkanu svakim danom se samo pogoršava, ocenila je Dunja Mijatović, doskorašnja predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija.

“To je svakako efekat rata, društva u tranziciji, ali iza svega stoji nespremnost političara i onih koji imaju moć da se odreknu kontrole i uticaja na medije. Nažalost, svi tvrde da su demokrate. Međutim, u praksi se ponašaju kao u državama u kojima nema medijskog pluralizma i generalno sloboda”, ocenila je Mijatović za Radio Slobodna Evropa (RSE). Ona smatra da su i novinari krivi i da snose odgovornost, jer manjka solidarnosti i profesionalizma. “Problemi su i ekonomske prirode, tačnije nedostatak novca, veoma mali markentinški kolač koji može da se podeli između velikog broja medija. Nedostaje i edukacija. Novinari nemaju dovoljno mogućnosti za obuku, zbog čega su važni treninzi za mlade novinare da bi mogli da odgovore svim izazovima profesije u veoma složenom društvu”, ocenila je Mijatović. Prema njenim rečima, medijska situacija na globalnom planu veoma je problematična iz različitih razloga. “Nije problem samo fake news (lažne vesti), već nastojanje da se mediji kontrolišu više nego ranije”, rekla je Mijatović. Ona je napomenula da ceo region pravi grešku i u transformaciji javnih servisa koji su dobili nove zakone i trebalo bi da predstavljaju glas javnosti. “Nažalost, to nije slučaj, čime se redukuje medijski pluralizam tako što bismo, na jednoj strani, imali istinski nezavisne javne servise i, na drugoj, komercijalne medije koji se međusobno ne takmiče već učestvuju u jednom važnom procesu. Ni u jednoj balkanskoj državi to nije ostvareno. To je i pitanje za Evropsku komisiju koja pridaje ogromnu važnost uređivačkoj i finansijskoj nezavisnosti javnih servisa kako bi prestali da budu megafoni različitih političkih opcija”, istakla je Mijatović.

Inače, od početka ovog meseca novi predstavnik OEBS za slobodu medija je Harlem Desir, bivši francuski državni sektetar za evropske poslove i osnivač organizacije “SOS Racisme”. Uloga predstavnik OEBS-a za slobodu medija je da nadgleda razvoj medija u 56 zemalja članica OEBS-a, upozorava na slučajeve kršenja slobode izražavanja i promoviše usklađenost svih članica u odnosu na obaveze prema slobodi štampe.