Milorad Dodik / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Dodik: Srbi da promovišu ujedinjenje gde god je moguće

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče u Banjaluci da RS i Srbija imaju pravo da same odluče o svom statusu i da Srbi u ovom veku treba da promovišu nacionalno ujedinjenje tamo gde je to moguće.

“Tako nešto nije neregularno niti protivno bilo čemu”, kazao je Dodik, govoreći o najavljenoj Deklaraciji Srbije i RS o opstanku srpske nacije i srpskog naroda, o kojoj je nedavno razgovarano u Novom Sadu s predstavnicima Srba iz regiona. On je kao primer naveo Istočnu i Zapadnu Nemačku koje su se ujedinile kada su se stvorili istorijski uslovi. Dodik je rekao da se najavljenom deklaracijom “ne dovodi u pitanje nijedna država niti njen teritorijalni integritet”, kao i da u njoj nema težnji za preuređenjem pojedinih država. Deklaracijom se, dodao je on, dovode u pitanje politike koje “idu za tim da se devastiraju srpska nacionalna zajednica i njena prava”. Dodik je najavio da bi o toj deklaraciji parlamenti RS i Srbije trebalo da se izjasne u novembru s ciljem da se pokaže da srpske nacionalne zajednice u nekim zemljama “nisu napuštene”.

A generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da najavljena Deklaracija nije motivisana dnevnopolitičkim potrebama kao ni velikosrpskim nacionalizmom. Istakao je da je cilj Deklaracije očuvanje srpskog jezika i kulture. On je kazao kako su “najnormalnija stvar u svetu” institucije kao što su nemački Geteov institut ili španski Institut Servantes. “Zašto mi ne bismo imali naš institut?”, upitao je Selaković.