Foto: FoNet, Dragan Antonić

Uslovna kazna zatvora zbog pretnji novinarima N1

Viši sud u Beogradu osudio je Zlatka Milenkovića zbog ugrožavanja sigurnosti novinara televizije N1. On je osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine.

U obrazloženju sud navodi da je Milenković, svestan svog dela i činjenice da je ono zabranjeno, ugrozio živote i sigurnost novinara redakcije N1 u Beogradu, pretnjom na Fejsbuku da će napasti na njihov ili živote njima bliskih lica. Milenković je na sudu priznao da je uputio pretnje zbog toga što je tog dana bio nervozan jer nije primio platu, da mu objave N1 stalno izlaze na profilu i da ne zna kako da ih blokira, da je “N1 američka televizija koja izvrće činjenice” i da ga nervira kad je gleda. On je kazao da je poruke napisao u besu, nakon što je video jednu od vesti na N1 o povećanju plata, ali da nisu upućene nikome lično, kao i da nije imao nameru da uradi bilo šta od onoga što je napisao. Sud smatra da Milenkovićeve radnje imaju sva obeležja krivičnog dela za koje se tereti, da je jasno određen krug lica na koje se pretnje odnose i da se oni lako mogu identifikovati, kao i da se pretnja takvog tipa može lako identifikovati. Sud je utvrdio da su poruke “prvi ćete osetiti osvetu”, “ja prvi imam želju da koljem”, “ubiti izdajnika… nije ubistvo”, “kako ćete da izginete vi i vaše porodice” ozbiljne, da su shvaćene ozbiljno i stvarno, kao i da su oštećeni bili uplašeni za svoj i živote svojih porodica.

Određujući kaznu, sud je, kako se ističe, imao u vidu da je Milenković više puta osuđivan, ali i da je porodičan čovek i u teškoj ekonomskoj situaciji.